Przepis na chleb

Przepis na chleb

Autor: Babysits, 4 min czytania

Kiedy myślimy o pieczeniu z dziećmi, do głowy od razu przychodzą nam babeczki albo ciastko z kremem. Może tym razem pokażemy im coś prostszego i zdrowszego? Ten łatwy przepis na chleb jest idealny dla początkujących dzieci oraz dorosłych!

Nie ma nic lepszego niż świeży chleb prosto z piekarnika! Jeszcze lepiej, jeśli nie musisz martwić się o niezdrowe składniki jak masło czy cukier! Chleb jest tak ważny w naszym codziennym życiu, że warto nauczyć dzieci tego prostego przepisu, który z pewnością im się kiedyś przyda. Dodatkowo, dzieci zobaczą, ile ciężkiej pracy kryje się za bochenkiem chleba.
Nasz przepis na domowy chleb ma tylko 4 składniki i jest idealny dla początkujących. Jeśli więc jesteś nowicjuszem w kuchni lub pieczeniu, możesz uczyć się razem z dziećmi! Nie będziemy jednak kłamać i przyznamy, że nie jest to błyskawiczny przepis! Jest to idealna okazja, aby nauczyć dzieci cierpliwości i wytrwałości. Dzieci będą musiały czekać, aż chleb wyrośnie, postoi i na końcu ze smakiem i dumą zjedzą kanapki z chleba, które same zrobiły!

Przepis

Przygotowanie:

  • Czas: 4 godziny, 25 minut
  • Czas przygotowania: 4 godziny
  • Czas pieczenia: 25 minut
  • Wychodzi: 2 20cm bochenki lub 1 duży

Składniki:

  • 360ml wody o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 420g (3.25 cups) mąki do chleba - więcej do rąk i naczynia
  • Opcjonalnie: mąka kukurydziana do naczynia

Krok po kroku:

homemade bread recipe

W czystej misce wymieszaj sól, drożdże i mąkę (1, 2). W środku mieszanki zrób dziurę i wlej do niej wodę (3). Delikatnie wymieszaj (4). Ciasto będzie się wydawało trochę suche, ale nie przestawaj mieszać (5,6). Teraz możecie zachęcić dzieci do pomocy i ugniatania! Upewnijcie się, że dzieci dobrze umyły ręce zanim przystąpią do pracy. Ciasto będzie się trochę kleić, ale to dobrze! Ulepcie z ciasta kulę.

**Przykryjcie miskę folią aluminiową lub plastikową i odstawcie na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Jeśli dzieci nie mogą się doczekać, możecie rozpocząć krok 4. Jeśli chcecie, aby chleb miał więcej smaku, możecie włożyć ciasto do lodówki na noc. Kiedy ciasto wyrosło, możecie je włożyć do lodówki na 12 godzin. Ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej puszyste. Dzieci będą zachwycone tym jak bardzo zmieniło się ich ciasto!

Wybierzcie miejsce pracy, posypcie blat małą ilością mąki (8). Wyłóżcie ciasto na blat. Podczas ugniatania ciasta zaniknie kilka bąbelków z powietrzem. Ostrym nożem przetnijcie ciasto na dwie części, jeśli chcecie zrobić dwa bochenki chleba. Posypcie swoje ręce mąką i zacznijcie kształtować dwa podłużne bochenki chleba lub jeden okrągły. Wyłóżcie chleb na papier do pieczenia delikatnie posypany mąką lub mąką kukurydzianą. Mąka kukurydziana nada chlebowi smaku i skórka będzie bardziej chrupiąca. Bochenki chleba powinny znajdować się w odległości 10 centymetrów od siebie (9). Delikatnie przykryj je lekkim ręcznikiem kuchennym i zostaw chleb na 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Odłóżcie ciasto w miejsce, gdzie nie będzie nikomu przeszkadzało ani nikogo kusiło.

Nagrzejcie piekarnik do 250°C (475°F). Kiedy piekarnik jest gotowy, czas na najlepszą część! Korzystając z bardzo ostrego noża, możecie udekorować chleb zagłębiając nóż na maksymalnie 1 cm. Możecie napisać na chlebie swoje imię lub narysować kwiatek. Jeśli chleb trochę opadł, możecie poprawić jego kształt rękoma z małą ilością mąki.

Podnieście ciasto i ułóżcie je w przygotowanym, posypanym mąką (lub mąką kukurydzianą) naczyniu. Włóżcie naczynie z ciastem do piekarnika na środkowej wysokości. Pieczcie chleb przez 30 minut aż skórką będzie złocisto brązowa. Sprawdźcie chleb delikatnie pukając w skórkę. Jeśli dźwięk jest ‘pusty’ oznacza to, że chleb jest gotowy.

Wyciągnij chleb z piekarnika i odczekaj 5 minut zanim zaczniesz go kroić. Pozostały chleb możecie delikatnie przykryć i przechowywać 5 dni. homemade bread recipe Nie zapomnijcie! Chleb możecie podawać z wieloma smacznymi dodatkami:

  • Nutella

  • Masło orzechowe

  • Pomidory i ser (mini pizza)

  • Masło czosnkowe

  • Kiwi i serek śmietankowy

  • Sałatka jajeczna i ogórki

  • Hummus

  • Dżem

Dobrze bawiliście się z tym przepisem? Sprawdźcie nasze inne zdrowe przepisy i nie zapomnijcie podzielić się swoimi zdjęciami dodając @babysits.pl na Instagramie! Smacznego!